Hvad er en blowerdoor-test, og hvorfor er den vigtig for boligejere

Hvad er en blowerdoor-test, og hvorfor er den vigtig for boligejere

En blowerdoor test er et diagnostisk værktøj, der bruges til at måle lufttætheden af en bygnings indpakning. Ved at sætte bygningen under tryk eller trykløst kan blowerdoor-testen udpege problemområder, hvor der siver udeluft ind i boligen. Dette er vigtigt for boligejerne, fordi det kan hjælpe dem med at identificere kilder til energitab og gøre deres hjem mere energieffektivt. Det kan også hjælpe dem med at diagnosticere og løse komfortproblemer i forbindelse med træk og indendørs luftkvalitet.

Sådan forbereder du dit hjem til en blowerdoor test

Husejere bør tage følgende skridt for at forberede deres hjem til en blower door-test:

Sørg for, at alle døre og vinduer er lukkede.

Sluk for alle ventilatorer, udsugningsventilatorer og andre mekaniske ventilationssystemer.

Luk alle ildsteder og spjældkaminer.

Dæk eller fjern eventuelle huller til kæledyr i vægge eller gulve.

Dæk eller fjern eventuelle huller omkring stikkontakter, VVS-armaturer og andre gennemføringer i vægge og lofter.

Dæk eller fjern eventuelle gulvventiler, registre eller gitre.

Flyt eventuelle møbler væk fra vægge og vinduer.

Fjern eventuelle gardiner eller andre materialer, der kan blokere for blæserens ventilator.

Hvad man kan forvente under og efter blowerdoor testen

Under blower door-testen monteres en ventilator i en yderdør og bruges til at sætte boligen under eller uden tryk. Den resulterende lufttryksforskel mellem boligens inderside og yderside får luften til at strømme gennem eventuelle revner eller åbninger i bygningens indpakning. Denne luftstrøm kan måles for at bestemme boligens lufttæthed.

Efter blæserdørsprøven fjernes ventilatoren, og døre og vinduer åbnes for at udligne trykket inde i og uden for boligen. Boligejerne skal ikke blive alarmeret, hvis de ser eller hører små mængder luft slippe ud af deres hjem under denne proces. Dette er normalt og vil ikke forårsage nogen skade på boligen.

Hvordan du fortolker resultaterne af din blowerdoor test

Resultaterne af en blæsedørstest udtrykkes typisk i form af boligens luftskift pr. time (ACH). Det er det antal gange, som al luften inde i boligen ville blive udskiftet, hvis den blev åbnet helt ud til det fri. Et hjem med en højere ACH-værdi er mindre lufttæt og mere trækfyldt end et hjem med en lavere ACH-værdi.

De fleste boliger har en ACH-værdi på ca. 3. Det betyder, at al luften inde i boligen vil blive udskiftet med udeluft ca. tre gange i timen, hvis døre og vinduer åbnes. For at blive betragtet som energieffektivt bør et hjem have en ACH-værdi på 2 eller mindre.

En blower door-test kan også bruges til at beregne en dør.